Checklist ter voorbereiding op je master
Hier kan je een volledig stappenplan vinden voor het regelen van je master. Hierin staat beschreven wat je allemaal geregeld moet hebben voor het begin van je master. Deze stappen staan hieronder nog eens uitgelegd.
Oriënteren op je master
Masterrichtingen
Het is handig om vanaf je tweede jaar te gaan oriënteren op je master. Kijk hiervoor naar masters binnen de faculteit, maar ook zeker andere faculteiten binnen de TU/e of op andere universiteiten. Binnen de faculteit zijn er twee masterrichtingen en twee tracks die je kan volgen deze zijn:
- Biomedical Engineering (BME)
- Medical Engineering (ME)
- Track Regenerative Medicine & Technology (RMT)
- Track Medical Imaging (MIx)
Wanneer je kiest voor een BME master ligt de focus wat meer op het fundamentele onderzoek. Je ontwikkelt hierbij nieuwe modellen en je doet onderzoek in het lab. Bij de ME master sta je dichter bij de kliniek, waar je werkzaam bent als ingenieur. In het onderzoek kan je werken met patiëntendata of apparatuur en technieken die een toepasisng hebben binnen de kliniek. Een deel van de vakken zal daarom ook in het ziekenhuis worden gedaan.
Het grootste verschil tussen BME en ME is dat de BME master meer gericht is op onderzoek en de ME master gericht op de kliniek. Als je de ME richting kiest zal je dan ook klinische modules volgen.
Let op: Als je een ME master wilt doen met een MWT bachelor moet je een aantal BMT vakken verplicht volgen. Deze kan je hier vinden.
De RMT track is in samenwerking met de geneeskunde faculteit van Universiteit Utrecht. Het combineert de expertise van beide universiteiten en biedt vakken aan over moleculaire celbiologie, biomaterialen, beeldverwerkingstechnieken, computermodellen, bioreactortechnologie en translationeel onderzoek. De Medical Imaging Track is in samenwerking met de Divisie Beeld van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De opleiding combineert elementen uit de natuurkunde, wiskunde, informatica biomedische wetenschappen en technologie.
Clusters en onderzoeksgroepen
Binnen de faculteit bestaan er drie verschillende clusters: Regenerative Engineering and materials, Chemical Biology en Biomedical Imaging and Modelling. Elk cluster heeft daarbij een aantal onderzoeksgroepen. Klik hier voor alle masterspecializaties.
Aanmeldingsprocedure
Aanmelden voor je master gaat via een plaatsingprocedure. Deze regeling geldt voor zowel studenten uit eigen bachelor als zij-instromers die een schakeljaar volgen. Via een formulier geef je aan welke master en specializatierichting je voorkeur heeft. Daarnaast geef je aan welke vakken en projecten je in de Bachelor hebt gevolgd, of nog gaat volgen en geef je ook een onderbouwing waarom je in deze richting verder wilt. Je kan pas meedoen aan de plaatsingprocedure als je minimaal 150 studiepunten en je propedeuze binnen hebt. Voor de deadlines voor aanmelden kijk dan op deze site.
Samenstellen Masterprogramma
Na het inschrijven voor de masteropleiding kan je je individuele masterprogramma opstellen in overleg met je mentor. Uiterlijk twee weken na de start van je master moet je programma ingeleverd zijn bij de examencommissie (secretaris Jose Janssen, onderwijsbureau Gemini Zuid 1.06 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)). Deze moet dan ondergetekend zijn door jezelf, je mentor en afstudeerhoogleraar. Wanneer de examencommissie je programma goedkeurt krijg je hiervan een schriftelijke kopie. Mocht je programma niet aan de eisen voldoen dan wordt je op de hoogte gebracht door het Onderwijbureau.
Je masterprogramma bestaat bestaat uit in totaal 120 ECTS en de volgende onderdelen:
- Specialisatie ruimte (25 ECTS, ME: +15 ECTS klinische modules). Dit deel bestaat uit verplicht deel:
- BME: geen eisen
- ME: twee klinische modules
- RMT: introduction to RMT
- MIx: Team challenge
- Verdere eisen:
- Geen bachelor vakken
- Maximaal 1 vak van andere faculteit
- Maximaal 1 van de drie vakken: 8MM20/8PM00/8PM01
- Vrije ruimte (15 ECTS)
- Maximaal 3 Bachelor vakken (level 3)
- Uitbreiding stage/afstuderen
- Career development
- Master specialisatievakken
- vakken andere faculteiten/universiteit
- Stage (20 ECTS)
- Afstuderen (60 ECTS, vrij profiel of ME: 45 ECTS)
De complete lijst met vakken die gegeven worden in de master kan je hier vinden.
Extra en bidiplomering
Tijdens je master kan je je ook verder specialiseren of verdiepen/verbreden over bepaalde onderwerpen. Dit kan middels:
- Certificaten
- Honors program
- Bidiplomering: Het volgen van twee masters tegelijkertijd. BME/ME studenten doen dit vaak in combinatie met opleiding tot docent of een werktuigbouwkunde master.